Утре (8 април) празнуваме Лазаровден, а по традиция след него в неделя идва

...
Утре (8 април) празнуваме Лазаровден, а по традиция след него в неделя идва
Коментари Харесай

Предстоят двата най-слънчеви български празника - ето какви са поверията за тях

Утре (8 април) честваме Лазаровден, а по традиция след него в неделя идва ред и на Цветница, която тази година се пада на 9 април.

Тези два празника за известни като едни от най-позитивните, слънчеви и радостни български празници и носят със себе си доста традиции, обичаи и поверия.

Днес ще ви разкрием по какъв начин да се подготвите за този празничен уикенд, кои традиции е добре да спазите и какви са магичните поверия, които свързваме с тези два дни.

Лазаровден

Празникът се характеризира с няколко изключително забавни и старинни по своя генезис момински обичая - лазаруване, кумичене и боенек.

На самия Лазаровден рано сутринта, пременени в нови и чисти момински носии, закичени с венци и свежи китки по главите, лазарките потеглят на групи по махалата да обикалят селските домове. През цялото време те пеят празнични обредни песни, като извършват и своя обреден танц, именуван най-често " боенек ".

 Цветница Thinkstock

Стопанката кара лазарките да подскачат високо и да потропват с крайници, с цел да порастват високо посевите и да се плодят домашните животни. После тя подарява девойките с яйца, които те събират в кошнички.

Строго неразрешено било ритуалните песни да се пеят след Лазаровден, тъй като на момите “ще им излязат циреи ”. Девойката, която не е лазарувала, не е могла да се замомее и да се омъжи. Освен това лазаруването било гаранция, че нито една от лазарките няма да бъде сграбчена от дракон горянин.

В българската традиция Лазаровден е празник на нивите, пасбищата и горите, само че и празник на девойките, които откакто лазаруват могат обществено да се момеят, да се обличат и държат по този начин, че да ги харесват ергените, да имат обичан, да се омъжват.

 Thinkstock

Цветница
 image2_16x9.png Плутон е в Народоосвободителна въстаническа армия ЕРА: какво да чака всяка зодия през идващите 20 ГОДИНИ На фокус
Посветена е на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клончета. Затова на този ден всички отиват на празничната църковна литургия с върбови клончета, китки от здравец и други пролетни цветя.

След като свещеникът освети върбовите венчета, те се отнасят у дома и се слагат пред домашната икона. С тях дамите баят срещу уроки и заболявания. Често когато през летните месеци загърми и завали град, те изнасят върбовите венчета на двора и изричайки вълшебен заклинания, гледат през тях облака, с цел да се разнесе той далеко.

 венец цветя Цветница Лазарица обичаи iStock

Обикновено на Цветница се извършва и последният лазарски бит – " кумиченето ". Преди обяд всички лазарки се насочат заедно към реката. Всяка госпожица носи със себе си китка цветя, върбово венче или малко хлебче, наричано " кукла ". Момите се подреждат една до друга около брега или на моста над реката и по едно и също време пускат китката, венеца или хлебчето.

Онази госпожица, чийто венец или самун бъде повлечен най-бързо от водата и излезе на първо време, се избира за " кумица " или " кръстница " на лазарките. От този миг тя се трансформира в обект на особено почитание и респект от страна на останалите девойки.

 обичаи фолклор български танци носии iStock

На третия ден от Великден момата-кръстница кани всички лазарки в дома си и ги гощава с баница и червени великденски яйца. С тази обща гощавка приключва и празничният лазарски комплекс, чрез който девойките показват своя нов обществен статус и годността си за бракосъчетание.

 великден Istock

 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР